Späť

Sirup z bazy ako od starej mamy

Pridal: Pridané: 15.05.2017 14:29:20 Počet zobrazení: 652

15 Máj 2017

Komôrka starej mamy vždy ukrývala množstvo dobrôt a tajomstiev. Medzi nimi nesmel chýbať ani sladký a osviežujúci sirup z bazy čiernej, ľudovo nazývanej „pánbožkova apatieka". Nepoznám veru nikoho kto by ho nemal rád. Pripravte si ho spolu s nami podľa osvedčeného receptu našich starých mám.

Sirup z bazy ako od starej mamy

Sirup si ľahko vyrobíme aj doma, budeme naň potrebovať:

  • 2 l vody
  • 30 - 35 kvetov bazy - možno dať viac, vtedy bude aróma výraznejšia
  • 1,5 - 2 kg cukru 
  • 3 veľké citróny alebo 60 g potravinárskej kyseliny citrónovej

Ideálne obdobie zberu kvetov bazy čiernej je v mesiacoh máj a jún. Kvet je vtedy v plnom rozkvete a obsahuje peľ. Zbierame ho počas slnečného dňa, najlepšie hneď z rána v čistom prostredí, mimo ciest a tovární. Kvety dávame luhovať ešte v deň zberu.

Postup:

Kvety nie je potrebné umývať. Pretriediť a nožnicami ostrihať kvietky i s malými tenkými stonkami. Počkať pár minút pokiaľ z kvietkov vylezú chrobáčiky. Do prevarenej vychladnutej vody dáme kvety a macerujeme 24 až 48 hodín. Občas premiešame. Macerát precedíme cez husté sito, do ktorého vložíme čisté husté plátno napr. utierku. Po precedení kvety zachytené na plátne vyžmýkame. Túto činnosť môžeme urobiť ešte pred precedením ručne. Následne precedenú tekutinu - macerát zohrejeme na 50 - 70°C s postupným pridávaním cukru a citrónovej šťavy prípadne kyseliny citrónovej. Za stáleho miešania sa cukor prípadne kyselina citrónová rozpustia. Fľaše dobre umyjeje a dáme vyhriať do trúby. Zohriaty sirup vlievame do vyhriatých fliaš až po vrch hrdla a poriadne uzavrieme.  Uzávery zaťahujeme opatrne, nie silou! Po vychladnutí sa objem sirupu vo fľaši zmenší, preto ich plníme až po vrch hrdla. Označiť si ich môžete jednoducho a to použiťím našich samolepiacich etikiet na rôzne druhy sirupov stvorených priamo na veľkosť viečka. ☺

Sirupy odporúčame skladovať na tmavom a chladnom mieste. 

 

Po takomto vynikajúcom sirupe už tradične nezostane ani kvapka, mňam! ☺

 

Fľaše vhodné na sirupy s uzatváraním na viečka:  

https://www.javisro.sk/p/171/kecup-lunt-300-ml

https://www.javisro.sk/p/172/sok-750-ml

Fľaše vhodné na sirupy s uzatváraním na hliníkový uzáver

(vhodné na spracovanie do 50 °C):

https://www.javisro.sk/p/157/lieh-0-5-l

https://www.javisro.sk/p/161/maraska-0-5-l

https://www.javisro.sk/p/162/lieh-0-7-l

https://www.javisro.sk/p/163/lieh-1-l

 

 bazový sirup

 fľaše na sirup

 Foto: s dovolením remeselnej predajne ARTEFUKT Nemšová 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies.

Viac info

×