Späť

Sezóna zberu medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Čo takto pripraviť si pesto do zásoby?

Pridal: Pridané: 06.04.2016 11:00:00 Počet zobrazení: 648

06 Apríl 2016

Prinášame Vám rady a tipy ako si pochutnať na medveďom cesnaku aj mimo sezóny zberu.

Sezóna zberu medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Čo takto pripraviť si pesto do zásoby?

O tejto rastlinke je známe, že sa svojim vzhľadom a štruktúrou listov veľmi podobá na konvalinku. Medvedí cesnak rastie len počas jari a čerstvý si ho môžeme vychutnávať len dva mesiace. Preto si ho i my pripravujeme do zaváraninových pohárov v podobe pesta, alebo vo forme tinktúry do alkoholových fliaš

Účinky medvedieho cesnaku na zdravie:

  • vysoký krvný tlak
  • vysokú hladinu cholesterolu v krvi
  • aterosklerózu
  • hnisavé, baktériami a plesňami napadnuté rany
  • celkovo posilňuje organizmus a imunitný systém
  • má detoxikačné účinky
  • zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje prietok krvi
  • kašeľ
  • poruchy tráviaceho a vylučovacieho ústrojenstva
  • bolesti hlavy
  • má protiplesňový, protiparazitálny a protibakteriálny účinok

Príprava tinktúry je veľmi jednoduchá a nezaberie nám veľa času. Pokrájané listy zalejeme alkoholom a po dvoch týždňoch scedíme a prelejeme do sklených fliaš. Tekutinu môžeme používať celý rok na pitie a tiež ňou môžeme potierať postihnuté miesta.

Recept: Pesto podľa Mačingovej

Potrebujeme:

  • 250 g listov medvedieho cesnaku
  • 100 g soli ( morská, kamenná, himalájska)
  • 180 - 200 ml oleja ( olivový, slnečnicový, sezamový či orechový, ktorý pestu dodá lahodnú chuť )

Zmes listov medvedieho cesnaku, soli a oleja rozmixujeme. Vlejeme do pripravených pohárov s uzáverom. Vhodné sú poháre od detskej výživy . Takto uzavreté a uložené na chladnom, tmavom mieste vydržia do ďalšej sezóny.

Do základnej zmesi môžeme pridať – primixovať olivy, orechy alebo aj chili papričky.

 

Dobrú chuť! ☺

 

 

 

 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies.

Viac info

×